6 Kasım 2016 Pazar

Sivilce İzleri Nasıl Geçer

Sivilce İzleri


Sivilcesi ayrı dert izi ayrı dert. Çok insan gençliğinde sivilcelerden, ilerleyen yaşlarda izlerinden dertli. Hele bir de o sivilceleri pırt pırt sıkıp patlattıysanız cildiniz de biraz hassas sa  vay halinize. Hemen sivilce lekeleri belirir. Ama sivilce  izi veya sivilce lekesi denince de kırmızımsı ciltteki izlerle, çukurlar veya kabarık olanlar hep aynı kategoride değerlendiriliyor. Peki hepsine aynı bakım mı yapılmalı tabi ki de  hayır. Evvela kırmızı izleriniz varsa bunlara ayrı bakım yapmanız lazım. Sivilce çukurlarının bakımı ayrıdır.

Kırmızı Sivilce İzi



Sivilcelerden sonra kalan kızarık ve kırmmızı izlere genelde kızarık sivilce izi deniliyor. Bu izler pembe, kırmızı, mor, kahverengi gibi renklerde oluyorlar genelde, üzerlerinde ince bir deri tabakası oluyor. Veya kabarık izler şeklinde görülebiliyor. Aşağıdaki resimde gördüğünüz türden izler için yapmanız gereken bakım sivilce bakımı gibi zorlayıcı değil daha çok yatıştırıcı bakımdır. Zaten başınıza ileride  sorun açabilecek izler de genelde erken döneemdeki bu izlerdir. Özellikle cildinizi çok sıkıp yara yapan bir insansanız, bu izler başınızın belası olmadan önlem almalısınız. Aslında bu kızarık yani kırmızımsı sivilce izlerinde yapılan en büyük hata bu izlere  sivilce  muamelesi yapmaktır. Unutmayın o artık bir sivilce değil sivilceden sonra  cildinizde oluşmuş  bir tahriştir.
 
Eğer bu tarz kızarık sivilce  izleriniz varsa bu izler için yatıştırıcı ve onarıcı bakımlar oldukça önemlidir. Bu yatıştırıcı ve onarıcı bakımlar için,centella asiatica (gotu kola) bitkisi etkilidir bu bitki madecassol kremde mevcut. Şimdi bu eldeki birinci bilgi. İkinci bilgimiz pişik kremlerinden geliyor, eski pişik kremleri çinko oksit içerirdi, hala da satılıyor, o halde çinko oksit bu izler üzerinde  oldukça etkilidir. Bir başka malzeme ülkemizde pek bilinmese de yabancı kaynaklarda hakkında tonlarca bilgi bulunan MSM yani methylsulfonylmethane maddesidir. Tüm ciltlerde yapısal iyileştirici kükürt bileşiğidir. Bir diğer maddemiz niacin veya diğer adıyla niacinamide yani b3 vitaminidir. B3 vitamini ile ilgili oldukça detaylı anlatımlarda bulunmuştum. Son olarak işimize yarıyacak malzeme bir amino asitolan L-arginine yani arjinin maddesi ciltte oldukça onarıcı işlem görür. Tabi bunları nereden biliyorsun diyenlere cevabım götümüzden uydurmuyoruz kardeşim, araştırıyoruz, emek var burada iki gündür bu konuları araştırıyorum, altta linkler koyacam merak eden gider yabancı kaynaklara bakar. Tabi ingilizceniz varsa. Yoksa translate de  işinizi görür. Neyse geçelim tarifimize.

Kırmızı Sivilce İzi Kremi


Evde hazırlayacağımız bir merhemle kırmızı sivilce izlerini geçirmemiz çok kolay olacak. Bunun için bize  lazım olan malzemeler.

1 tüp madecassol
yarım çay kaşığı çinko oksit
yarım çay kaşığı MSM (methylsulfonylmethane)
yarım çay kaşığı L-Arginine (arjinin)
yarım çay kaşığı b3 vitamini
yarım çay kaşığı allantoin

1 tüp madecassol kremi boş bir kremkutusuna sıktıktan sonra yukarıdaki malzemeleri ki hepsi tozdur madecassol kreme ilave ediyoruz. Bir güzel karıştırdıktan sonra bu malzemelerden oluşan merhemi gece sadece kızarık olan alanlara sürüyoruz. Sürdüğünüz kremi yıkamayın, sabaha kadar beklesin. Bir haftalık gece kullanımdan sonra  kızarıklıktan eser kalmıyor.

Sivilce Çukuru


Bir başka sivilce izi ise sivilce çukurlarıdır, bu sivilce çukurları daha çok sivilceler geçtikten sonra açığa çıkarlar. Derin çukurlardır ve bu çukurları geçirmek ciddi zaman ister. Suçiçeği izleri gibi ciltte derin çukurlar bırakırlar. Sivilce çukurlarında en ideal bakım soyarak cildi yenilemektir. Ancak sivilce çukurlarını soyacaksanız cildinizde sivilce olmamalı. Yani hem çukur, hem sivilceler varsa cildinizi soymayın, önce sivilceleri kurutun, çukurlarla daha sonra uğraşmalısınız. Şİmdi sivilce izleri genelde yüzeysel oluyor, ama en derini sivilce çukurları, ben size sivilce çukurunu anlatıyorum, ama aktif sivilce yoksa sivilce izlerine de bu bakımları yapın, daha yüzeysel sivilce lekeleri daha erken zamanda geçer, çukurların tedavisi daha uzun sürer.

Sivilce Çukuru Tedavisi


Sivilce çukuru için kozmetik ürünlere boşa para vermeyin, yapmanız gereken şey ya lazerle soydurmaktır, ki bu işlem oldukça meliyetli oluyor, kimse 15 seans lazere seansı 300 lira vermek istemiyor, ha istese de parası yetmeyebiliyor. Diğer yöntemse kimyasal peeling yöntemidir. Genelde tca asit ile yapılan bu işlemde cildi soyarak yenileme mantığına dayanıyor. İzlerin derinliğine göre yapılan işlem sayısı değişiyor. Eğer derin çukurlarınız varsa bu demek ki kışın 7 ay uygulamadan, iki sene civarında sabırlı uygulamalara hazır olmanız gerekiyor. Yani birileri size eğer 3-4 ayda sonuç verir bu uygulama derse inanmayın. Ayrıca kremdi, jeldi, dermokozmetik üründü bunlarda yalan dolan, o çukurlar cildi üst deriden soymadan geçmez.

Genelde sivilce çukuru tedavisi için %25 tca asit ileişe koyulabilirsiniz. Evvela cildinizde uygulama yapacağınız bölgede ufak bir alana (5 kuruş kadar) bir  deneme uygulaması yapmalısınız asiti 1 dakika bekletip bol suyla yıkayın. Yapacağınız deneme uygulaması asitin cildinizdeki tepkisini nasıl kullanmanız gerektiğini size gösterecek. Böylece hem ugulamada  tecrübe kazanacaksınız hem de asitikaç dakika bekletmeniz gerektiğini ve nasıl bakmanız gerektiğini göreceksiniz.

Deneme uygulamasını yaptınız cildinizi yıkadınız. birhafta kadar da bakımınızı yaptınız. Cildiniz soyuldu, eğer cildiniz bir kağıt kadar soyulursa bu süre size yeterli gelecektir ve siz o 1 dakikadan devam edebilirsiniz. Ama soyulma ince olursa bekleme süresini biraz yükseltip yeni bir deneme uygulaması yapmalısınız. Gene bir kağıt kalınlığında soyulma olmazsa bu sefer asit oranını biraz yükseltmelisiniz. Her kişinin cildi farklı olduğu için, asitin cildinizdekitepkisi de  farklı olacak, siz kendinize uygun olan asit  oranı ve bekleme süresini bulduktan sonra sabırlar sivilce izi, sivilce  lekesi veya sivilce çukurunun derinliğine göre cildinizi soyacaksınız.

Sivilce Çukuru Kremi


Bakım için 1 tüp madecassol kreme yarım şişe 5 ml e vitamini ve yarım poşet yani 5 gr çinko oksit ilaveederek bir merhem yapmalısınız. Bu merhemi tca ile dövme silen bir arkadaşın videosunda  gördüm oldukça başarılı bir merhem. Sivilce lekeleri için tca uygulaması sonrası bakım genelde 7 gün kadar sürer. Bu süre içerisinde cildiniz kabuk atacak o kabuğu asla soymamalısınız. Ayrıca cildinizi sıcaktan, soğuktan, diğer kimyasallardan, yoğun ışıktan korumalısınız. 

Uygulama ayda bir yapılır. Önemli bir konu cildiniz  için kimyasal  peeling asiti  kullanacaksanız bunu her yerden almamaya özen gösterin, bir sürü uyanık internette asit  diye insanlara su satıyormuş, benim önerim asiti internette doa kimya sitesinden almanız veya eczaneden edinmeniz. 

Onun harici sivilce çukuru tedavisinde  tca kullanımı ile ilgili birçok bilgi var. Unutmayın yazılan yazıların çoğunda yazarlar kendi tecrübelerini aktarıyorlar, bu yüzden siz kontrol uygulamaları ve denemeler yapmadan tüm cildinize sürmeyin. Eğer dikkatli olursanız tca'dan dolayı zarar görmeniz neredeyse  imkansız. Ama dikkatli olursanız. Yanicildinize yüksek oranlı asit sürüp çok bekletirseniz sonra sağda solda ağlamamyın cildime ne oldu diye. Ha o olanlar da geçer ama sizi uğraştırır. en temizi kontrollü ve bilinçli uygulamalar.

Ayrıca sürekli soru soruyorsunuz kesin çözüm mü geçirir mi  diye. Evet kesin çözüm evet geçirir, sonuçta dünyada milyonlarca insan bu uygulamaları yapıyor, her taraf blog yazıları ve videolarla dolu, dikkatliolursanız siz de sıkıntısız biçimde izlerden kurtulursunuz. Ama bilinçli kullanmak kaydıyla. 

Haydi şimdilik ben kaçar, yazıyı sosyal medyada paylaşın,insanlar görsün faydalansın. Bir nevi emeğe saygı gösterin, ayrıca sorularınız varsa aşağıdaki yorumlar ölümünden çekinmeden sorun.

Kaynaklar:  

https://en.wikipedia.org/wiki/Methylsulfonylmethane
http://www.fda.gov/ICECI/EnforcementActions/WarningLetters/ucm212634.htm
http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=310.545
https://medlineplus.gov/druginfo/natural/924.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4445894/
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Sivilce ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Sivilce İzleri Nasıl Geçer
4/ 5
Oleh

Soru Sor
avatar
8 Şubat 2017 04:42

Benim sıkıntım sivilce morlukları(kızarıklıkları) fakat sizin verdiğiniz tariftekileri nereden bulacaz? Eczaneye tarifi(b12 vs) versem malzemeleri alabilir miyim? Cevabınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Cevapla
avatar
Adsız
9 Şubat 2017 14:53

Merhaba bu krem yeni sivilcelerin çıkmasınıda engeller mi

Cevapla
avatar
Adsız
9 Şubat 2017 14:53

Merhaba kırmızı sivilce izi kremi yeni sivilce çıkmasını önler mi

Cevapla
avatar
Adsız
12 Şubat 2017 23:58

Mor izler için malzemeleri nereden bulacaz?

Cevapla
avatar
Adsız
12 Şubat 2017 23:59

Mor izler için olan malzemeleri nereden bulacağız?

Cevapla
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş