26 Aralık 2012 Çarşamba

Ergenlik Sivilcesi Nedir?


Ergenlik Sivilcesi Nedir? 

Her on kişiden sekizinin yaşamının bir döneminde karşı karşıya geldiği akne, yağ bezlerinin aşırı yağ salgılaması ve kıl diplerinden giren çeşitli bakterilerin etkisiyle ortaya çıkan bir tür iltihaptır. Akne denince, deride görülen siyah noktalar, kırmızı kabartılar, iltihaplı sivilceler ve kistler gibi farklı görünümlü oluşumlar anlaşılır. En sık 12-20 yaşları arsında görülür. Ergenlik sivilceleri en çok yüzde olmak üzere omuzlar, sırt, göğüs ve uyluklarda görülebilir. 


Ergenlik Sivilcesi:


Ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar, bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış bir yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Aknenin temel nedeni bu tıkanmadır. Bu tıkaç melanin denilen pigment nedeniyle (kirden değil!) siyahlaşır ve cildimizde zaman zaman gördüğümüz ve sıkmaya çalıştığımız siyah noktalar (komedon) oluşur. Ancak tek neden bu değildir. Derimizde ne kadar temizlesek de birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek hem varlıklarıyla hem de ortaya çıkardıkları birtakım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış olan yağ bezinde bir iltihaba (enflamasyon) yol açarlar Akne sadece kızarık şişliklerden (papül) oluşmaz, siyah noktalar (açık komedon), beyaz noktalar (kapalı komedon), içi cerahatle dolu küçük şişlikler (püstül) kistler ve içinde sert bir cisim olduğu izlenimini veren nodüller vardır. Nodüller ve kistler iyileşmeleri esnasında bazen yara izi (skar) bırakabilirler. Bu yara izlerinin ortaya çıkmasını engellemek akne tedavisinin önemli amaçlarından biridir, çünkü skar tedavisi akne tedavisinden çok daha zordur. Akne, yağ bezlerinin sıklıkla bulunduğu bölgelerde, yani yalnız yüzde değil aynı zamanda göğüs ve sırtta da olabilir. Akne problemi olanların birçoğunun ortak özelliği ciltlerindeki yağ oranının hayli yüksek oluşudur. En sık karşılaşılan türü genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan “akne vulgaris”tir. Ancak iyileşmesi esnasında skar bırakan (akne konglobata), çocuklarda ortaya çıkan (infantil akne), cilde dışarıdan yağlı maddeler uygulamaktan kaynaklanan (pomad aknesi), steroid türü ürünlerin kullanımı sonucu ortaya çıkabilen (ilaç aknesi) türleri de vardır. Tedavinin en önemli hedeflerinden biri kist ve nodüllerin iz bırakmasını yani skar oluşturmasını engellemektir. Bir diğeri, akneli kişinin akne süresini (bu süre bazen 10 yıldan çok daha uzun olabilir) kısaltmaktır. Üçüncü önemli hedef ise akneden kaynaklanan hoş olmayan görüntü nedeniyle bireylerin kendilerini aile ve arkadaş çevresi gibi sosyal ortamlarda izole edilmiş hissedilmelerini engellemek, bu durumun yol açabileceği psikolojik sorunları ortadan kaldırmaktır Akne ister hafif, ister ciddi olsun mutlaka hekiminizin size vereceği bilgiler doğrultusunda kontrollü ve güvenli biçimde tedavi edilmelidir. 

Ergenlikte Sivilcelerin Ne Kadarını Normal Saymalı Ve Ne Zaman Bir Uzmana Başvurmalıyız?  

Akne, ister hafif ister ciddi olsun mutlaka hekiminizin size vereceği bilgiler doğrultusunda kontrollü ve güvenli biçimde tedavi edilmelidir. Unutmayın ki “Tedavi edilemeyecek akne yoktur!”. Ancak farklı türde ve şiddette aknenin tedavisi için farklıseçenekler vardır ve tedavinin başarılı olabilmesi için uygun olanının seçilmesi esastır. Bu nedenle hekiminizin önerilerine sıkısıkıya uymak, tedaviyi bilinçli bir şekilde sürdürmek gerekir. Genelde iz bırakmaya meyilli olan, bireyi dış görünüm anlamında rahatsız eden akne’de tedavinin planlanması gereklidir. 

Ergenli Sivilcesi Olanların Nelere Dikkat Etmesi Gereklidir?


Her rahatsızlıkta olduğu gibi düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Baharatlı yiyecekler, kızartmalar, abur cubur diye tabir edilen ürünlerden uzak durmak cilde yağ alımını azaltarak yardımcı olmak demektir. Ergenlik sivilcesi sorunu yaşayanların yoğurt tüketimini arttırmaları da faydalıdır. Çünkü yoğurdun içeriğinde laktik asit vardır ve bu laktik asit sivilceye neden olan bakteriyi öldürmekte başarılıdır. Yağlı ciltlerde, soya çekime bağlı olarak bazı bireylerde akne eğilimi artmaktadır. Cilt temizliği başta gelen unsur olarak sayılabilir. Hatalı kozmetik ürünlerden kaçınmak, deri tipinize uygun kozmetik seçimi önemlidir. Tedavi protokollerinin hekim tarafından düzenlenmesinin dışında, günde 2 kez su ve uygun ürünle yüz yıkamaya dikkat etmek, yüz kozmetiklerinin seçiminde dikkatli olmak, sivilceyi koparmak ve yolmaktan kaçınmak, uygun güneş ürünlerini kullanmak dikkat edilecek hususlar olarak sayılabilir.

Kaynak: http://www.panzehir.org/ergenlik-sivilcesi.html
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Sivilce ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Ergenlik Sivilcesi Nedir?
4/ 5
Oleh
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş