29 Eylül 2012 Cumartesi

Roaccutane


Roaccutane:


Roaccutane ; şiddetli akne formlarının (nodülo-kistik formlar) ve diğer tedavilere yanıt vermeyen aknenin tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Roaccutane; gebelikte , karaciğer ve böbrek yetmezliğinde, A hipervitaminozunda, kan lipid düzeyleri aşırı yüksek olan hastalarda, izotretinoine ve ilacın içindeki diğer maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olanlarda kullanılmamalıdır.

Karaciğer fonksiyonları tedaviye başlanmadan önce, bir ay sonra ve sonrasında üç ay arayla kontrol edilmelidir. Serum lipidleri (açlık değeri) tedavi başlamadan önce, bir ay sonra ve tedavinin sonunda kontrol edilmelidir.Roaccutane tedavisi gören hastalar arasında depresyon, psikotik semptomlar ve nadiren intihar girişimleri ve intihar bildirilmiştir. 

Roaccutane tedavisi gören yüksek riskli hastalarda (diyabet, aşırı şişmanlık, alkolizm veya lipid metabolizması bozuklukları olanlar) serum lipid ve/veya kan glukoz değerlerinin sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekebilir. Diyabeti olduğu bilinen veya diyabetten şüphelenilen hastalarda kan glukoz düzeylerinin sık aralıklarla kontrolü önerilir. Nedensel bir ilişki olmasa da, açlık kan şekerlerinin yükseldiği bildirilmiştir ve Roaccutane tedavisi sırasında yeni diyabet olguları teşhis edilmiştir.


Her ne kadar bu durum ilaç ile sebep-sonuç ilişkisi açısından bağlantılı bulunmamışsa da, depresyon geçmişi olan hastalara özel ilgi gösterilmeli ve bütün hastalar, depresyon belirtileri açısından izlenmeli ve gerekiyorsa uygun bir tedavi için yönlendirilmelidirler. Kemik yapısında değişiklikler olabileceğinden her hastada risk/fayda oranı dikkatle değerlendirilmeli ve Roaccutane tedavisi şiddetli olgularla sınırlanmalıdır.


Roaccutane ile tedavi edilmiş kadın ve erkek hastalar, tedavi sırasında ve tedavinin bitiminden sonraki bir ay içinde kan bağışı yapamazlar. Roaccutane tedavisi sırasında bazı vakalarda gece görmede azalma olmuş ve nadir durumlarda tedaviden sonra da devam etmiştir .



Bazı hastalarda bu durumun başlaması ani olduğundan, hastalar potansiyel problem hakkında bildirilmeli ve gece araç sürerken veya herhangi bir aracı kullanırken dikkatli olmaları konusunda uyarılmalıdırlar. Görmeyle ilgili problemler dikkatli bir biçimde gözlenmelidir.
Yaşamsal önem taşıyan bir akut pankreatitin 800 mg/dl’nin üzerinde artan trigliserid düzeyleri ile ilişkili olduğu bilinen bir gerçektir, dolayısıyla trigliserid düzeyleri tedavi sırasında anlamlı bir yükselme gösteriyorsa bu durumu yakından izlemek gerekir .


Ağızdan alınan ilaçlar karaciğerde metabolize olup , böbreklerle itrah edilirler. Dolayısıyla sürekli alındığında hayati önemi haiz çok önemli iki organ olan karaciğer ve böbreğin , yorulmasına ve zayıf düşmesine sebebiyet verirler. 


Bu durum karşısında ; roaccutane kullanmadan önce şu tetkikler ve muayeneler kati surette yapılmalıdır.

1) Tam kan sayımı
2) Tam idrar tetkiki
3) Trigiserit ve kolestrol
4) Gebelik testi
5) Karaciğer fonksiyon testleri
6) Kan kalsiyum ve fosfor değerleri
7) Açlık kan şekeri
8) Böbrek fonksiyon testleri
9) Kemik sintigrafisi
10) Kemik dansitometrisi
11) Kadın doğum muayenesi
12) Göz muayenesi
13) Fizik tedavi muayenesi
14) Nöroloji muayenesi
15) Psikiyatri muayenesi
16) Dahiliye muayenesi

Kısaca ;

- Dahili bir hastalığınız yoksa ,
- Karaciğer , pankreas ve böbrekleriniz tam sağlamsa ,
- Tansiyonunuz normalse ,
- Göz rahatsızlığınız yoksa, gece görmeniz iyi ise ,
- Kemikleriniz sağlamsa,
- Nörolojik ve psikiyatrik bir rahatsızlığınız yoksa ,
- Kilolu değilseniz ,
- Alkol almıyorsanız ,
- Damar sertliğiniz yoksa,
- Kemik erimeniz yoksa ,
- Araç kullanmıyorsanız ,
- Gebeliğiniz yoksa veya gebe kalmayı düşünmüyorsanız ,
- A vitamini almıyorsanız ,
- Emzirmiyorsanız ,
- İlaç alerjiniz yoksa ,
- Herhangi bir kan bağışı yapmayacaksanız 
Doktorunuzunda uygun bulmasıyla, doktor kontrolünde roaccutane kullanabilirsiniz.



Roaccutane Kullanırken Diğer Dikkat Edilmesi Gerekenler:



Roaccutane kullananlar, kullanırken testleri aksatmamalı, doktorlarıyla irtibatı kopartmamalı ve A vitamini içeren ilaçları birlikte kullanmamalıdırlar. Bunun yanı sıra ilacı kullanırken KESİNLİKLE greyfurt meyvesi yememeli ve greyfurt suyu içmemelidir.



  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Sivilce ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Roaccutane
4/ 5
Oleh

Soru Sor
avatar
Adsız
1 Ekim 2012 23:15

çok berbat bi ilaç kullandım halada sıkıntısını çekiyorum...

Cevapla
avatar
2 Ekim 2012 23:13

Gözlerde, dudaklarda ciddi kuruluk yaratan bir ilaç cildinizi sık sık su içmeli ve dışarıdan nemlendirmelisiniz.

Cevapla
avatar
Adsız
16 Kasım 2012 21:11

Aklıma takılan tek bir şey var. Ben kullanmak istemiyordum ve doktora kemiklerle ilgili yan etkisinden dolayı çekindiğimi söylemiştim, doktorda tamam demişti, evet sivrilik yapıyor dedi. Ama şimdi kullanmaya başladım ve o doktorda başka yere gitti soramıyorum kendisine, acaba nerde ve nasıl sivrilik yapıyor? Dirseklerde mi nerde? Yoksa öyle bir yan etkisi yok mu? Biliyorsanız cevaplarsanız sevinirim.

Cevapla
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş